Симетрично наспроти асиметрично шифрирање со BitMart
Блог

Симетрично наспроти асиметрично шифрирање со BitMart

Заштитата на криптографските податоци е важно поле кое станува сè порелевантно. Брзиот развој на блокчејн технологијата базирана на криптографија дополнително го прошири опсегот на примена на шифрирањето. Сепак, некои луѓе сè уште се расправаат дали е подобро симетрично или асиметрично шифрирање. Оваа статија ќе ви каже што е симетрично и асиметрично шифрирање, ќе ги анализирате нивните карактеристики и ќе ги испитате нивните разлики, предности и слабости.
Што е индекс на Crypto Fear & Greed во BitMart
Блог

Што е индекс на Crypto Fear & Greed во BitMart

Индексот на крипто страв и алчност дава увид во општите чувства на пазарот на крипто. Во оваа статија, објаснивме како индексот на крипто страв и алчност може да им помогне на трговците да одлучат кога да влезат или да излезат од крипто-пазарот.
Како Blockchain може да ја редефинира индустријата за игри со BitMart
Блог

Како Blockchain може да ја редефинира индустријата за игри со BitMart

Може ли блокчејн да го редефинира искуството за дигитално играње кое ќе влијае подеднакво на играчите и на програмерите? Дали развивачите на игри можат да го интегрираат блокчејнот во постоечките жанрови и наслови? Во оваа статија, опфативме сè што сакате да знаете за минатото, сегашноста и иднината на игрите базирани на блокчејн. Индустријата за игри забележа многу иновации во текот на деценијата, од масовно усвојување на микротрансакции до напредок во виртуелната и проширената реалност. Блокчејн стана столб за сегашниот и идниот развој низ индустриите, а игрите не се исклучок.
DeFi наспроти CeFi: Кои се разликите во BitMart
Блог

DeFi наспроти CeFi: Кои се разликите во BitMart

Додека некои индустриски експерти и аналитичари веруваат дека DeFi на крајот ќе го преземе CeFi, прерано е да се биде сигурен за таквите тврдења. Во оваа статија, разговаравме за некои од клучните разлики и сличности помеѓу CeFi и DeFi. Биткоинот го запозна светот со сосема нов сет на финансиски апликации базирани на блокчејн. CeFi (централизирани финансии) постои уште од времето кога за прв пат се појави Биткоин. Сепак, се појави нов тренд во форма на DeFi (децентрализирани финансии), кој привлече големо внимание во текот на минатата година.
Како да управувате со вашето крипто портфолио со BitMart
Блог

Како да управувате со вашето крипто портфолио со BitMart

Да се ​​биде дел од крипто заедницата значи едно: може да разговарате со многу луѓе, помагајќи им да најдат одговори на прашања за тоа дали треба да инвестираат во одреден проект или не. Но, само барање инвестициски насоки или стручни мислења не е секогаш веродостојно. Никогаш не постои една големина што одговара на сите. Она што им помогнало на другите можеби нема секогаш да работи за вас. Затоа, исто така, од суштинско значење е да сте ја смислиле инвестициската стратегија која може да ви помогне да одржите избалансирано крипто портфолио. Подолу, разговаравме за некои од лесните начини на кои можете да ги постигнете вашите крипто инвестициски цели со помош на ефективна стратегија за диверзификација на портфолиото. Но, пред да влеземе во тоа, ќе одговориме што е крипто портфолио на прво место.
Разликата помеѓу јавен клуч и криптографија со приватен клуч во BitMart
Блог

Разликата помеѓу јавен клуч и криптографија со приватен клуч во BitMart

Клучниот елемент на секој блокчејн проект е криптографијата што се користи за заштита на податоците. Без него, никакви трансакции не се заштитени. Криптовалутите што сите ги знаеме се изградени на таканаречената криптографија со јавен клуч. Во оваа статија, ќе ја разгледаме разликата помеѓу криптографијата со јавен клуч и криптографијата со приватен клуч, ќе разговараме за предностите и недостатоците на секој систем и ќе одговориме на други прашања на оваа тема.
Проблем со ПР на Crypto: довербата полека се гради со BitMart
Блог

Проблем со ПР на Crypto: довербата полека се гради со BitMart

Концептот на доверба е составен дел на криптовалутата уште од нејзиното основање. Истото може да се каже и за самите пари. Блокчејн е создаден како технолошко решение за да се обезбеди доверба на ниво на peer-to-peer. Оваа желба произлегува од недостигот на доверба во трети страни кои дејствуваат како гаранти на довербата во традиционалните пари, со други зборови, банките, владите и другите економски институции. Затоа, интересно е да се забележат наодите од специјалното издание за криптовалути на извештајот на Edelman’s Trust Barometer, кој беше објавен претходно оваа недела. Работејќи со големина на примерок од 34.000 возрасни (18+ години) во 28 земји, истражувањето спроведено од компанијата за односи со јавноста во никој случај не е сеопфатно, но сепак нуди некои интригантни сознанија за јавната перцепција за криптовалутите.
Што е напад од 51 процент со BitMart
Блог

Што е напад од 51 процент со BitMart

Без разлика колку е корисен нов изум, луѓето секогаш ќе се обидуваат да го злоупотребат. Криптовалутата во никој случај не е исклучок од правилото. Децентрализацијата и анонимноста на блокчејнот често се користат за да се спроведат нелегални трансакции или да се измамат луѓе кои ги инвестираат своите пари во проекти за измама. Ако ги занемарите безбедносните мерки кога работите со блокчејн, можете да ги откриете вашите приватни клучеви на криминалците и да ја изгубите криптовалутата. Згора на тоа, самата крипто мрежа не е целосно безбедна. Една потенцијална закана за блокчејн мрежите е напад од 51 процент.
Предвидување на цените на Filecoin (FIL) 2023-2025 година со BitMart
Блог

Предвидување на цените на Filecoin (FIL) 2023-2025 година со BitMart

Како што се развива блокчејн индустријата, опсегот на услуги што ги нудат блокчејн проектите се проширува. Се разбира, беше само прашање на време кога развивачите на блокчејн ќе стигнат до пазарот за складирање облак. Тоа е растечки сегмент и, со оглед на брзината со која се создаваат податоците, има смисла дека потребата за дополнителен простор за складирање продолжува да расте. Згора на тоа, воспоставените решенија за складирање податоци се централизирани и затоа се ранливи на напади. До неодамна, услугите за складирање облак беа домен на големите компании кои поседуваат големи централизирани складишта за податоци. Еден проект чија цел е да се натпреварува против монополот на компаниите за облак сервери е Filecoin. Во оваа статија, ќе го истражиме овој проект, поврзаната криптовалута FIL и нивната иднина.